Zupa dyniowa
Najlepsza zupa dyniowa jaką jadłam!
Smaczna, rozgrzewająca, o zdecydowanym smaku i szybka w przygotowaniu.
Jeśli mamy pure z dyni to zupa gotowa jest w 15 minut.
Jeśli go nie mamy to już inna historia bo naprzód musimy przygotować pure.
Jak to zrobić napisałam tu: http://potrawyztrawy.pl/?s=dynia
Co potrzeba:
50 dag pure z dyni
1 duża cebula
1 pietruszka
mały seler
3 marchewki
4 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
przyprawy
Co robić?
Cebule i czosnek podsmażyć na złoto.
Dodać pokrojone na kawałki jarzyny i imbir.
Gotować aż jarzyny będą miękkie i dodać pure z dyni.
Blendować aż wszystko będzie miało jednolitą konsystencję.
Wlać mleko kokosowe (wcześniej mocno potrząsając puszką aż całość się wymiesza).
Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i startą gałką muszkatołową.
Podawać z grzankami z razowego chleba, koperkiem i parmezanem.
Pyyyyycha!!!
Smacznego dnia!