Zupa dyniowa

Najlepsza zupa dyniowa jaką jadłam!

Smaczna, rozgrzewająca, o zdecydowanym smaku i szybka w przygotowaniu.

Jeśli mamy pure z dyni to zupa gotowa jest w 15 minut.

Jeśli go nie mamy to już inna historia bo naprzód musimy przygotować pure.

Jak to zrobić napisałam tu:   http://potrawyztrawy.pl/?s=dynia

 

 

Co potrzeba:

50 dag pure z dyni

1 duża cebula

1 pietruszka

mały seler

3 marchewki

4 ząbki czosnku

3 cm korzenia imbiru

przyprawy

 

Co robić?

Cebule i czosnek podsmażyć na złoto.

Dodać pokrojone na kawałki jarzyny i imbir.

Gotować aż jarzyny będą miękkie i dodać pure z dyni.

Blendować aż wszystko będzie miało jednolitą konsystencję.

Wlać mleko kokosowe (wcześniej mocno potrząsając puszką aż całość się wymiesza).

Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i startą gałką muszkatołową.

Podawać z grzankami z razowego chleba, koperkiem i parmezanem.

Pyyyyycha!!!

Smacznego dnia!