Tortilla

Tortilla

Tortilla – w kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw. Wikipedia

Bardzo lubię tortille i kupowałam je często do czasu aż moja młodsza córka nauczyła  mnie je robić.
Taka sprytna bestia! Kiedyś będąc w sklepie poczytajcie skład tych sklepowych i zobaczcie co można dodać do produktu, który w swoim składzie ma tylko mąkę, wodę i olej. Włosy staną Wam na głowie. Jeśli meksykańskie kobiety robią od wieków tortille w domu jak my kanapki to co za problem je zrobić samemu? Żaden!
Znowu zachęcam aby zrobić więcej na tak zwany zaś bo da się je przetrzymać jakiś czas i podpowiem jak odgrzać aby nie się łamały.
Moje tortille są elastyczne i nie pękają bo przy robieniu ich zalewam mąkę bardzo gorącą wodą, aby nie parzyła rąk.
Do tych na zdjęciu użyłam maki i pszennej i pszennej pełnoziarnistej aby były choć ciut zdrowsze ale robiłam tez z kukurydzianej i były ok.
No to do dzieła!

 

 

Co potrzeba:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub całość pszenna)
1/2 – 3/4 szklanki gorącej wody (w zależności ile potrzeba)
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli (ja soli nie dodaję bo i tak wszędzie jest jej za dużo ale jak ktoś chce, to można ciasto posolić 1/2 łyżeczki soli)

Co robić:
Mąki przesiać do miski i dodać olej. Zagniatać energicznie ciasto, stopniowo dolewając wodę. Ma być miękkie. Uformować kulę i przykryć.
Powinno tak sobie poleżakować około pół godzinki.
Ciasto podzielić na 8 części – jeśli chcemy tortille mniejsze to na 10 a jeśli większe to na 6.
Kulki rozpłaszczyć i energicznie rozwałkowywać, podsypując mąką. To jest najtrudniejsza czynność ale jak mamy w pobliżu silne, męskie dłonie to z pewnością nam pomogą.
Układać rozwałkowane placki na blacie stołu aż rozwałkujemy wszystkie. Smażenie ich trwa dosłownie 3 minuty więc nie zostawiajcie wałkowania potem.
Tortille smażymy pojedynczo i trwa to bardzo krótko około 30 sekund z każdej strony. Musimy otrzepać tortille z mąki bo mąka przypala się na brązowo jak na jednym ze zdjęć pokazałam. Smażymy je bez tłuszczu, na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli będziemy smażyć długo to będą twarde i będą pękać przy składaniu.
Bąble na tortillach to normalna sprawa a podczas składania i tak ich nie będzie czuć.
Po usmażeniu, odkładajcie je na talerz i przykrywajcie miską a komplet usmażonych najlepiej owinąć wilgotną ściereczką i tak przechowywać.
Gdy wyschną to możemy z nich zrobić najwyżej kruszonkę 🙂
Jeśli chcemy podgrzać tortillę aby zrobić pysznego wrapa na ciepło to sprawa prosta. Bierzemy papier do pieczenia, skrapiamy odrobiną wody i kładziemy tortillę.
Jeśli chcemy więcej niż jedną tortillę podgrzać to każdą przekładamy kawałkiem papierem do pieczenia.
Tak też można odgrzać kupowane tortille ale po co kupować jak umiemy je zrobić sami. Prawda?

Smacznego dnia!