Burak

Mój buraczku, mój czerwony….

Popularny i często niedoceniany burak powoli wraca do łask i częściej trafia na nasze stoły. Niepozorne warzywo jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe i tanie.
Burak to roślina wywodząca się z Bliskiego Wschodu.
Piękny, intensywnie czerwony kolor warzywa to zasługa naturalnego barwnika – betaniny, która jest silnym przeciwutleniaczem i skutecznie chroni nas przed wolnymi rodnikami. Właśnie ze względu na ten kolor i barwnik większość gospodyń nie lubi buraka, bo brudzi ręce i całą kuchnię. To fakt, ale nic prostszego niż ubrać rękawice albo poplamione ręce umyć sokiem z cytryn!
Warto sięgać częściej po buraki nie tylko ze względu na smak, ale również wartości zdrowotne.
Według Womenshealth, burak to 4 na liście najzdrowszych warzyw świata (http://www.womenshealth.pl/odzywianie/Najzdrowsze-warzywo-na-swiecie-to,5611,3)
Burak ma bardzo mało kalorii – tylko 38 kcal w 100 g produktu.
Jest za to bardzo bogaty w witaminy i minerały.
Korzeń buraka zawiera witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A oraz beta-karoten.
Znajdziemy w nim również: żelazo, wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód, rubid i cez.
Jeśli chcemy w pełni wykorzystać właściwości buraka, lepiej go nie gotować. A jeśli konieczne jest ich ugotowanie lub pieczenie, najlepiej gotować je ze skórką. Wyjątek stanowi gotowanie barszczu.
Kupujmy buraki niewielkie, bez plam i takie, aby nie były zbyt wysuszone, wtedy zachowują swoją nadzwyczajną moc.


Nie będę tu cytować encyklopedii zdrowia więc napiszę w punktach, jakie najważniejsze wartości ma burak:
* zawartość potasu i magnezu sprawia, że skutecznie obniża ciśnienie krwi
* zapobiega oraz leczy schorzenia układu krążenia, oraz serca
* wpływa na poziom cholesterolu, oraz kondycję naczyń krwionośnych
* polecane osobom cierpiącym na anemię, ponieważ jest dobrym źródłem żelaza
* zawartość betaniny w buraku skutecznie chroni przed wolnymi rodnikami, co sprzyja walce z rakiem
* przyspiesza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn
* wspiera wątrobę, jelita oraz nerki w skutecznym wydalaniu wszystkich szkodliwych produktów z naszego organizmu
* naturalnie oczyszcza krew
* świetnie wpływa na odporność
* odkwasza organizm
* reguluje pracę przewodu pokarmowego
* wzmagają koncentrację, refleks, pamięć, zmniejsza napięcie nerwowe
* leczy stres, depresję, apatię, różnego rodzaju nerwice, zaburzenia snu
* ma działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzi ból gardła (angina)
* wzmacnia odporność przy grypie i przeziębieniach
* opóźnia przedwczesny proces starzenia
* likwiduje też zgagę oraz łagodzi… kaca 😉

Uwaga-nie zaleca się buraków w dużej ilości chorym na cukrzycę! Zawierają cukier!!

Sami widzicie, że to po prostu gigant!!!!
Smaczny, zdrowy, tani więc zachęcam kupujcie, gotujcie, pieczcie, kiście, trzyjcie, duście i co tam chcecie z nim róbcie.
Nie wiem tylko dlaczego przy takiej ilości pozytywów, w odniesieniu do ludzi oznacza coś diametralnie przeciwnego.
Bo kto z nas by się cieszył, gdyby o nim powiedzieli — ty buraku!!!