Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Przepis na mleko kokosowe jest dziecinnie prosty. Nie jest tylko dla wegan, ale dla tych, którzy zechcą zrobić przepyszny, lekki i bardzo zdrowy deser z nasion chia.
Mleko przyda się też do kawy, bo jego aromat kokosowy w połączeniu ze świeżo parzoną kawą jest po prostu niebiański.
Wszystkie desery na zimno z tym mlekiem maja ten cudny kokosowy zapach ale tez gotowane, na przykład budyń.
Z tego przepisu wyjdzie ok. 1 litr mleka kokosowego.
Do dzieła!

 

Co potrzeba?

100 g wiórków kokosowych (patrzcie na termin ważności, bo te starsze mogą już nie być takie aromatyczne)
1 litr wrzątku
blender
sito
miska
butelka na mleko

Co robić?

Wiórki wsypać do blendera i zalać 1/2 litra wrzątku. Wiem, wiem blendera nie można używać do gorących potraw, ale co zrobić?
W tym przepisie musimy a nasz blender nam to wybaczy.
Blendować 3 minutki i wylać na sito do miski.
Wiórki znowu wrzucić do blendera i zalać drugą połową wrzątku i powtórzyć blendowanie i cedzenie.
Mleko wlać do butelki i zimne przechowywać w lodówce 4-5 dni. A wiórków nie wyrzucać absolutnie!
Niektórzy twierdzą, że nic z nich już nie będzie, bo całą moc oddały mleku, ale ja sprawdziłam, że tak nie jest.
Może nie są już tak aromatyczne i nie są już tak tłuściutkie, jak były, ale stanowią znakomitą bazę do jakichś ciasteczek czy batonów energetycznych.
Już niedługo przepis!
Na mleku stygnącym w lodówce zbiera się warstwa tłuszczu kokosowego.
Można go rozmieszać przed wlaniem do kawy (w gorącej się rozpuści) albo można go też wyciągnąć i na nim smażyć np. pyszne placuszki szpinakowe.
A teraz robimy kawę z mlekiem kokosowym.

Smacznego dnia!