Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem
Najszybszy obiad świata to własnie makaron ze szpinakiem. Dosłownie w 15 minut bo tyle trwa gotowanie makaronu.
Co do szpinaku to w sezonie szpinaku świeżego nie używam innego bo na to przyjdzie czas w zimie.
Kupuję go na placu targowym i to naprawdę tanie warzywo. w tej chwili taka duża wiązka to koszt 1,50 zł.
Nie używam do szpinaku ani śmietany ani żółtek jak robiono kiedyś. Wspomnienie szpinaku z przedszkola, który wyglądał jak zielona papka, dawno minęło.
Jeśli nie macie innego pomysłu na obiad to zachęcam do spróbowania póki sezon trwa!
Co potrzeba?
wiązka szpinaku
paczka razowego makaronu
5-7 ząbków czosnku
2 łyżki masła
1 duży serek topiony „Złoty ementaler” (najlepszy, wypróbowany)
przyprawy (obowiązkowo cary)
Co robić?
Ugotować makaron.
Szpinakowe liście umyć i pokroić na kawałki i wcale nie trzeba ich drobno szatkować bo im większe tym fajniejsze.
Na roztopione masło wrzucić rozdrobniony czosnek i liście szpinaku.
Gdy zaczną się kurczyć dodać serek pokrojony na kawałki i przyprawy i wymieszać.
Pod przykryciem szybciej się roztopi.
Danie gotowe i z zegarkiem w ręku minęło 15 minut 🙂
Smacznego dnia!