Koktajl z chlorellą
Chlorella to superfood z Japonii.
Poczytasz o niej tutaj
Moja propozycja na wspaniałe śniadanie z chlorellą w roli głównej to
koktajl z chlorellą. Możesz skład ustalić według własnych upodobań
i smaków albo tego, co masz w lodówce!
Najważniejsza jest tu ona, chlorella!
Mój koktajl jest na bazie mleka sojowego ale możesz go zastąpić dowolnym
roślinnym lub krowim jak lubisz. Kiwi możesz zastąpić innym owocem
a migdały dowolnymi orzechami. Banan stanowi bazę, która powoduje, że
konsystencja koktajlu jest aksamitna i zawiesista.
Co potrzeba?
szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
1 banan
1 kiwi
1 łyżeczka chlorelli
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
garść orzechów (u mnie migdały)
Co robić?
Do wysokiego naczynia wlej mleko i wsyp chlorellę, pokrojonego banana, miód i kiwi. Blenduj aż powstanie aksamitny koktajl. Dodaj nasiona chia i wymieszaj łyżką. Wlej do szklanek, posyp pokruszonymi migdałami i schłodź w lodówce ok. 1 godziny. Wspaniałe, pełnowartościowe śniadanie lub podwieczorek dla wszystkich!
Smacznego dnia !!!