Grilowany bakłażan z nitkami ryżowym
Grilowany bakłażan z nitkami ryżowymi
To jest po prostu obiad idealny. Szybki, pyszny, lekki i tani.
Mogłabym go jeść codziennie gdyby nie moja ciekawość innych potraw.
W tej chwili bakłażany są gwiazdami w działach warzywnych więc zachęcam do zaprzyjaźnienia się z nimi kto jeszcze tego nie zrobił.
To cudowne warzywo zwane psianką lub gruszką miłosną daje znakomite tło do wielu potraw.
Niektórzy boją się goryczki zawartej w bakłażanie ale niepotrzebnie.
Ona znika pod wpływem temperatury.
Kiedyś soliłam i wycierałam bakłażany papierowym ręcznikiem ale to zupełnie niepotrzebne.
Połączyłam bakłażana z nitkami ryżowymi, pestkami dyni i parmezanem, który przyjechał do mnie prosto z Włoch.
Wszystko razem cudownie smakuje a surówka z kiszonej kapusty, oprócz doładowania witaminy C, podkręca swoim kwasem smak bakłażana.
Co potrzeba?
1 bakłażan (na 1 osobę)
oliwa z oliwek
pestki dyni
parmezan
nitki ryżowe (około 2 garści na osobę)
przyprawy
kapusta kiszona
czerwona cebula
jabłko
Co robić?
Bakłażana pokroić na 1 cm plastry. Posypać sola, pieprzem i bazylią.
Rozgrzać patelnię grilową i wlać na nią odrobinę oliwy z oliwek.
Ułożyć krążki i powoli grilować z obu stron.
W tym czasie nitki ryżowe zalać wrzątkiem w misce i przykryć.
Zetrzeć parmezan a na patelni podprażyć pestki dyni.
Do kapusty kiszonej pokroić drobno czerwoną cebulę i zetrzeć jabłko.
Posolić, wlać oliwę z oliwek, wymieszać.
Kiedy krążki bakłażana będą gotowe, nakładać na talerz i posypać parmezanem.
Odcedzone nitki ułożyć na bakłażanie i znowu posypać serem wraz z pestkami.
Do pełni szczęścia brakuje jedynie kieliszka wytrawnego, białego wina!
Smacznego dnia!