Daktylowa czekolada

Daktylowa czekolada

Zrobienie jej zajmuje dosłownie moment nie licząc czasu namoczenia daktyli. Jeśli zalejemy je wrzątkiem to potrwa jeszcze krócej.
O daktylach napiszę post ale teraz spieszę się z przepisem dla czekoladowych potworów więc tylko dodam, że daktyle mają właściwości, które sprawiają, że można je nazwać naturalnym lekiem.
Poza tym to rewelacyjne źródło energii a że składają się w 80% z cukru to zastąpienie nimi cukru w ciastach to strzał w dziesiątkę.

Co potrzeba?

szklanka daktyli
5 łyżek oleju kokosowego
7 łyżek kakao

 

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 -20 minut aż zmiękną.
Następnie razem z kakao i olejem blendować do uzyskania gładka masy.
Jeśli będzie za twarda, dodajmy trochę oleju.
Olej w postaci stałej musimy rozpuścić w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej.
Gotowe!
Polecam zrobić większą ilość i zróbmy jakiemuś znajomemu łasuchowi prezent.

Smacznego dnia!