Ciasto jaglane

Ciasto jaglane

Najszybsze ciasto świata i najłatwiejsze do wykonania. Jeśli mamy ugotowaną kaszę jaglaną to nawet dziecko zrobi samo to ciasto.
Dostałam w prezencie mąkę kokosową i nie bardzo wiedziałam co z niej zrobić. Dopiero czytając o niej skojarzyłam ją z jakimś wypiekiem i czekałam na okazję.
Zauważyłam już, że w mojej przygodzie z gotowaniem, niektóre przepisy biorą się z tego, że ja nie potrafię nic wyrzucać.
Wszystko jakoś zagospodaruję i przetworzę. To wcale nie jest trudne tylko trzeba się tego nauczyć.
Stąd biorą się nowe przepisy.
Czasem bardzo dobre ale są i takie nieudane ale o tym wie tylko kosz na śmieci 🙂
To dzisiejsze ciasto powstało właśnie tak przypadkowo.
Miałam w lodówce za dużo, ugotowanej  kaszy jaglanej i mieli wpaść goście.A do kawy nic a nic słodkiego nie było.
Popatrzyłam na kaszę, przypomniałam sobie o mące kokosowej i myk, myk a ciasto w 15 minut było gotowe.
To ciasto mogą jeść wszyscy: weganie bo bez jajek, chorzy na cukrzyce bo bez cukru, glutki bo mąka kokosowa i odchudzający się bo fit.

 

 

Co potrzeba?

2 kubki ugotowanej kaszy jaglanej
kubek mąki kokosowej
pół kubka oleju kokosowego
kubek dowolnych suszonych owoców
5 łyżek miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Co robić?

Oprócz krojenia suszonych owoców, wszystkie prace mogą wykonać dzieciaki. Sądzę, że ich małe, zwinne łapki zrobią to doskonale.
Wszystko wrzucić do miski i mieszać aż składniki się połączą.
Olej i mąka kokosowa w połączeniu z suszonymi owocami pachnie niesamowicie.
Piec w 180 stopniach około 45 minut.
Można pokusić się o jakąś polewę na wierzch ale ja nie miałam czasu bo goście już wchodzili do domu jak wyjmowałam ciasto z piekarnika.
Jak wychodzili po godzinie to ciasta już nie było.
Lekkie, zdrowe i łatwe – cóż więcej chcieć od ciasta 🙂

Smacznego dnia!