Chleb z garnka
Najładniej pachnie dom pieczonym ciastem albo chlebem.
Nie będę tu omawiać wyższości chleba na zakwasie nad tym na drożdżach
bo i po co. Ten przepis jest dla tych, którzy lubią świeży chleb, mogą go
szybko i łatwo zrobić a w obecnych czasach nie wychodzić z domu bez
potrzeby. Wystarczą zapasy drożdży i mąki bo reszta w każdym domu jest.
Daję Wam słowo, że nie można oprzeć się od spróbowania chociaż
kromeczki jeszcze gorącego chleba a krojenie świeżego chleba nie jest
Ten na zdjęciu to czysto pszenny ale podaję przepis na taki i na mieszany
– pszenno-żytni, który wydaje mi się lepszy.
Co potrzeba?
600 g mąki pszennej (350 g maki pszennej + 200 g mąki żytniej)
25 g drożdży (jedna kostka drożdży jest na 4 pieczenia)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju (lub 2 łyżki oliwy z oliwek)
1 szklanka ciepłej wody (i dodatkowo pół szklanki do roczynu)
Co robić?
W małej misceczce rozkruszyć drożdże (nie powinny być zimne, prosto
z lodówki) i wymieszać z 1 łżeczką cukru, 1 łyżką mąki pszennej (nawet jak
pieczemy chleb mieszany) i połową szklanki letniej wody ( NIE GORĄCEJ).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, olej, sól
i wodę (NIE GORĄCĄ). Mieszamy na początku łyżką a potem rękoma aż
składniki się połączą. Ciasto jest dość elastyczne i nie klei się do rąk a jeśli
tak się dzieję to podsypujemy je mąką. Wkładamy je z powrotem do miski
i chowamy do lodówki na 5 godziny. wyjmujemy ciasto i mieszamy parę
chwil na stolnicy posypując lekko mąką. Znowu wsadzamy ciasto do
miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny w ciepłym
miejscu. Po tym czasie włączamy piekarnik na 220 st. i wkładamy do niego
pusty garnek z pokrywą (najlepiej żeliwny albo naczynie żaroodporne też
z pokrywą). Gdy piekarnik się nagrzeje wsadzamy cisto do GORĄCEGO
garnka i przykrywamy gorącą pokrywą. Pieczemy pół godzimy w 220 st
a następne pół godziny bez przykrywy.Ważne jest aby piec z funkcją
góra-dół! Po tym czasie dajemy odpocząć naszemu chlebowi pół godziny
w uchylonym piekarniku choć uwierzcie, że nie jest to łatwe.
Wspaniały wynalazek na domowy, łatwy chleb, możliwość
zaangażowania dzieciaków do pomocy w pieczeniu i duża radość
w krojeniu chrupiącej, rumianej skórki.
Smacznych chwil Wam życzę!