Bakłażany pieczone z warzywami i mozarellą
Bakłażany pieczone z warzywami i mozarellą
Uwielbiam bakłażany choć ani smaku konkretnego nie mają ani zapachu no może jedynie wyglądają pięknie.
Znakomicie jednak nadają się do zapiekania lub do uzupełnienia dań (piramidki z bakłażana).
Dzisiejsze danie to bardzo prosta rzecz i bardzo smaczna.
Zaletą jest też to, że można zrobić ją w wielu wersjach: warzywną, grzybową lub mięsną.
Sami wybierzcie, którą Wam pasuje drogą konkursu.
Co potrzeba?
bakłażan
czerwona cebula
czerwona papryka
pomidor
seler naciowy
przyprawy
ser mozarella
Co robić?
Przekrojonego wzdłuż bakłażana naciąć nożem w kratkę.
Łyżką wydłubać wnętrze i wrzucić do miski.
Dodać resztę pokrojonych warzyw i przyprawy.
Wymieszać i nafaszerować bakłażana.
Przykryć plastrami sera i włożyć do naczynia, w którym będą się zapiekać.
Na dno nalać odrobinę wody i wsypać ulubione ziółko.
Przykryć pokrywą lub folią i zapiekać 40 minut w 160 stopniach.
10 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby ser pięknie się przyrumienił.
Nic więcej nie trzeba do szczęścia na kolację no może jakieś wytrawne, czerwone wino!
Smacznego dnia!