Przejdź do treści

Bakłażany pieczone z warzywami i mozarellą

Bakłażany pieczone z warzywami i mozarellą

Uwielbiam bakłażany choć ani smaku konkretnego nie mają ani zapachu no może jedynie wyglądają pięknie.

Znakomicie jednak nadają się do zapiekania lub do uzupełnienia dań (piramidki z bakłażana).

Dzisiejsze danie to bardzo prosta rzecz i bardzo smaczna.

Zaletą jest też to, że można zrobić ją w wielu wersjach: warzywną, grzybową lub mięsną.

Sami wybierzcie, którą Wam pasuje drogą konkursu.

 

 

Co potrzeba?

bakłażan

czerwona cebula

czerwona papryka

pomidor

seler naciowy

przyprawy

ser mozarella

 

Co robić?

Przekrojonego wzdłuż bakłażana naciąć nożem w kratkę.

Łyżką wydłubać wnętrze i wrzucić do miski.

Dodać resztę pokrojonych warzyw i przyprawy.

Wymieszać i nafaszerować bakłażana.

Przykryć plastrami sera i włożyć do naczynia, w którym będą się zapiekać.

Na dno nalać odrobinę wody i wsypać ulubione ziółko.

Przykryć pokrywą lub folią i zapiekać 40 minut w 160 stopniach.

10 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby ser pięknie się przyrumienił.

Nic więcej nie trzeba do szczęścia na kolację no może jakieś wytrawne, czerwone wino!

 

Smacznego dnia!

 

 

 

 

Potrawy z trawy
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.