Bakłażany pieczone z warzywami i mozarellą

Bakłażany pieczone z warzywami i mozarellą

Uwielbiam bakłażany choć ani smaku konkretnego nie mają ani zapachu no może jedynie wyglądają pięknie.

Znakomicie jednak nadają się do zapiekania lub do uzupełnienia dań (piramidki z bakłażana).

Dzisiejsze danie to bardzo prosta rzecz i bardzo smaczna.

Zaletą jest też to, że można zrobić ją w wielu wersjach: warzywną, grzybową lub mięsną.

Sami wybierzcie, którą Wam pasuje drogą konkursu.

 

 

Co potrzeba?

bakłażan

czerwona cebula

czerwona papryka

pomidor

seler naciowy

przyprawy

ser mozarella

 

Co robić?

Przekrojonego wzdłuż bakłażana naciąć nożem w kratkę.

Łyżką wydłubać wnętrze i wrzucić do miski.

Dodać resztę pokrojonych warzyw i przyprawy.

Wymieszać i nafaszerować bakłażana.

Przykryć plastrami sera i włożyć do naczynia, w którym będą się zapiekać.

Na dno nalać odrobinę wody i wsypać ulubione ziółko.

Przykryć pokrywą lub folią i zapiekać 40 minut w 160 stopniach.

10 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby ser pięknie się przyrumienił.

Nic więcej nie trzeba do szczęścia na kolację no może jakieś wytrawne, czerwone wino!

 

Smacznego dnia!