Babka cytrynowa z makiem i kaszą kukurydzianą
Babka cytrynowa z makiem i kaszą kukurydzianą
Znalazłam tą babkę na stornie Lawendowego Domu i bardzo mi się spodobała.
Po pierwsze jest bez mąki, po drugie ma w sobie cytrynę a po trzecie nigdy nie robiłam ciasta z kaszą kukurydzianą.
Lubię takie eksperymenty więc zaprosiłam przepis do mojej kuchni.
Robiłam ją na Wielkanoc i myślę, że nie raz powtórzę bo jest naprawdę smaczna.
Nieco zmodyfikowałam mój przepis i już się nim dzielę.
Co potrzeba?
2 cytryny lub 3 małe
6 jajek
200 g cukru
150 g kaszy kukurydzianej
100 g płatków migdałowych
3 łyżki maku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Co robić?
Cytryny porządnie wyszorować płynem do naczyń, zalać wodą w garnku i gotować około godziny.
Poczekać aż wystygną i pokrojone na kawałki zblendować.
Do tej masy wbić jajka i zmiksować na puszystą papkę.
Cukier, kaszę, mak, migdały i sodę wymieszać i wsypywać do papki miksując jeszcze 5 minut.
Odstawić nasze płynne ciasto na pół godziny.
Wlać do formy i piec około godziny lub trochę dłużej w 180 a po pół godzinie w 160 stopniach.
Po upieczeniu najlepiej zostawić w piekarniku aż wystygnie.
Polać polewą lub posypać cukrem.
Moja polewa to cukier puder z sokiem z cytryny i zielony barwnik do jaje wielkanocnych.
Wspaniały pomysł na ciasto dla glutków i miłośników cytryn.
Smacznego dnia!