Ajwar
Ajwar
Wszyscy moi domownicy bardzo go lubią.
Nawet nie wiem od kogo mam ten przepis ale mam go od dość dawna i co rok robię spory zapas.
Nadaje się do wielu potraw –
- można smarować nim chleb zamiast masła
- można stosować go zamiast keczupu lub musztardy
- można dodać do zupy pomidorowej
- można dodać do gulaszu, paprykarzu czy leczo
- można smarować tortille i zwijać z ulubionymi warzywami.
Jest dodatkiem, którego w moim domu w zimie nie może zabraknąć.
Zachęcam do zrobienia bo papryka w sklepach dorodna, soczysta i tania.
Co potrzeba?
3 kg czerwonej papryki
2-3 papryczki chili lub 2-3 łyżki harissy
2 główki czosnku
szklanka oleju rzepakowego
szklanka octu
pół szklanki cukru
8 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
4 kostki rosołowe (alternatywnie pieprz, sól, lubczyk)
szklanka koncentratu pomidorowego
Co robić?
Umytą i obraną paprykę zmielić w maszynce do mielenia razem z ząbkami czosnku.
W garnku gotować resztę składników i do gotującej się zaprawy wlać zmieloną paprykę.
Gotować 15 minut. Należy uważać i na ręce i ściany bo bardzo pryska przy gotowaniu.
Gorące nakładać do słoików, stawiać na wieczku a po wystygnięciu chować przed miłośnikami ajwaru bo znika w sposób magiczny.
Smacznego dnia!