Chlorella – alga superfood
Chlorella to jednokomórkowy glon z gromady zielenic rosnący w słodkiej wodzie.
Ta niezwykła alga z dalekiej Japonii, to po prostu superfood!
Swoją zielona barwę zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu.
To doskonałe źródło składników odżywczych, minerałów, witamin oraz antyoksydantów.
Badania naukowe donoszą o jej korzystnym wpływie na nasz organizm.
Chlorella, jako alternatywne źródło pokarmu odznacza się wysoką zawartością białka (55-67%),
zawiera 1-4% chlorofilu, 9-18% błonnika, oraz:
wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy,
polisacharydy: skrobię, glukozę,
barwniki: chlorofil, alfa-karoten, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę,
witaminy: A, z grupy B, C, E,
minerały: wapń, żelazo, jod, fosfor, magnez, cynk, miedź.
Właściwości przeciwutleniające zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia i cukrzycę. Działanie antyoksydacyjne wywiera korzystny wpływ na wygląd skóry, zmniejszając oznaki starzenia. Warto po nią sięgać szczególnie w okresie wczesnowiosennym i jesienno-zimowym, bo dodatkowo wspiera odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami. Ze względu na działanie ochronne na wątrobę poleca się ją podczas długotrwałego stosowania leków.
Chlorella to cenne źródło witamin i minerałów dla wegan i wegetarian.
20 % komórki chlorelli to żelazo, którego w 100 gramach chlorelli jest aż 225 mg !!!
Polecam zatem chlorellę wszystkim bo jak widać to cenne źródło witamin i minerałów dla naszego organizmu.
Chlorellę kupimy praktycznie wszędzie – na działach z produktami BIO w każdym sieciowym większym sklepie, w internetowych sklepach ze zdrową żywnością lub aptekach.
Przygotowałam przepis na pożywne drugie śniadanie, które w słoiku można zabrać do pracy, szkoły lub na wycieczkę.
Bądźcie zdrowi!!!
Leave A Comment