Sałatka 1

Sałatka 1

Sałatka to brzmi dumnie. Według Wikipedii to:
Sałatka – potrawa sporządzana głównie ze świeżych warzyw, często z dodatkiem innych składników, także poddanych uprzednio obróbce cieplnej, oraz przypraw, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, oliwy, śmietany czy specjalnych sosów (dressingów).
A tak naprawdę to każdy z nas wie, że sałatkę można zrobić ze wszystkiego, co mamy pod ręką.
W zależności czego więcej to sałatka przybiera taką nazwę-jeśli damy najwięcej pomidorów to będzie pomidorowa, jeśli ryżu to ryżowa itd itp.
Moja dzisiejsza propozycja to sałatka makaronowa, bo z obiadu zostały mi świderki razowe. Taka zdrowa sałatka powinna zawierać warzywa, ziarna, jakieś węglowodany i białko. Właśnie makaron razowy ma i białko i węglowodany te dobre (o makaronach będzie post).
Taka sałatka to swoisty freestyle i może stać się naszym popisowym daniem, jeśli dobierzemy dobrze składniki i przyprawy.
Myślę, że znane sałatki są wynikiem takich właśnie kuchennych free stylów. Na przykład-znana na całym świecie sałatka Waldorf zadebiutowała podczas uroczystej kolacji z okazji otwarcia hotelu Waldorf Astoria w Nowym Yorku, popularna sałatka szopska wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi miasta w Bułgarii, gdzie najprawdopodobniej jakiś pasterz zmieszał co ma pod ręką i tyle. A nasza sałatka jarzynowa skąd się wzięła?
Nawet Wikipedia tego nie wie i podaje, że to sałatka z warzyw. Może ktoś z nas wymyśli jakiś super przepis na sałatkę i cały świat oszaleje na jej punkcie
i nazwą ją imieniem twórcy?
Jeśli zrobimy jej więcej na kolację to odłożoną do pudełka zabierzemy rano do pracy na śniadanie. Zapraszam to twórczego robienia sałatek, bo to fajna przygoda. Moja ma dziś wyszukaną nazwę sałatka 1!

Co potrzeba?

makaron razowy (około kubka do kawy)
puszka kukurydzy
czerwona cebula (spora, bo nie jest drażniąca a podkreśla fajnie smak sałatki)
duszone pieczarki (uduszonych tyle co makaronu)
3 ogórki konserwowe (jeśli ktoś lubi mocniejszy octowy smak to więcej)
duuuuża garść pestek dyni
olej rzepakowy
łyżeczka musztardy (dodałam miodowej, bo fajnie jej słodki się z ogórkiem octowym komponuje)
sól, pieprz

 

Co robimy?
jak to w sałatkach bywa mieszamy, mieszamy, mieszamy i jemy 🙂

Smacznego dnia !