Coleslaw

Coleslaw

Może nie każdy zna coleslawa a warto poznać ze względów smakowych i zdrowotnych.
O smaku zaraz napiszę a o zdrowotnej stronie coleslawa tylko dwa słowa: bardzo zdrowa!
Kapusta, marchewka i cebula to najzdrowsze warzywa więc ta sałatka to bomba witaminowa.
No właśnie i bomba kalorii bo te jarzynki mieszamy, w oryginalnym przepisie, z majonezem.
Ale jest na to sposób – oszukać przepis i dodać zamiast majonezu, jogurt grecki z musztardą gorczycową.
100 % takiego smaku jak z majonezem nie uzyskamy ale jeśli chcemy zdrowo to musimy kombinować, oszukiwać przepisy i tak doprawiać, aby było smacznie.
Tak więc tam gdzie:
* majonez to jogurt z musztardą,
* cukier to miód,syrop klonowy, daktylowy lub ksylitol,
* masło lub margaryna to olej rzepakowy, oliwa, masło orzechowe,
* mąką pszenna to mąka pełnoziarnista albo mąki ze wszystkich możliwych kasz czy ryżów,
* mięso to grochy i ziarna,
* smażone to pieczone lub duszone,
* solone to ziołowe,
* gotowe, sklepowe to domowe.

Co potrzeba?
1/2 małej,białej kapusty (ok.1/2 kg)
1 mała cebula
1 średnia marchewka
1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
5 łyżek jogurtu greckiego
2 łyżki musztardy gorczycowej (lub innej)
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu (jak nie mamy to cukru)
koperek lub natka lub bez zielonego

Co robić?
Kapustę cieniutko poszatkować i lekko posolić.
Cebulę drobno pokroić i posolić na desce.
Marchewkę zetrzeć na cienkich oczkach.
Kapustę podusić w misce i odlać nadmiar soku.
Połączyć warzywa i zalać wcześniej zrobionym sosem.
Sos z podanych składników wymieszać i zalać warzywa.
Prosta, smaczna i zdrowa.
Oszukana ale smak wcale nie odbiega od oryginału więc warto spróbować!

Smacznego dnia!